Leden začíná na ČT 1 kriminálním seriálem Místo zločinu České Budějovice

Česká televize odstartuje nový rok vysíláním třináctidílného detektivního seriálu, inspirovaného skutečnými příběhy, situovanými tentokrát na jih Čech. Ten je volným pokračováním seriálů Místo zločinu Plzeň a Místo zločinu Ostrava a já měla možnost být opět u toho jako odborný poradce pod taktovkou producenta Martina Froydy.

Jižní Čechy zvolili producenti záměrně, aby vytvořili ostrý kontrast s výrazně syrovou Ostravou. Natáčení probíhalo na mnoha místech. Přes Borovou Ladu, Třístoličník, Třeboň, Tábor, Český Krumlov, České Budějovice nás příběh kriminalistů zavede až do dalekého Bejrútu.

Mým úkolem, tak jako v předchozí sérii Místo zločinu Ostrava, kde jsem připravovala Pavlu Beretovou pro roli ambiciózní šéfky kriminalistů, bylo herce připravit na role kriminalistů.  Právě postava Pavly Beretové tvoří nepřímé spojení mezi oběma seriály. Pavla Beretová, jako Ema Grodská totiž přichází z Ostravy do Českých Budějovic jako šéfka tamní kriminálky.

I v této partě kriminalistů se drží Česká televize moderního trendu, a tak i zde najdeme v hlavní roli kriminalistku v podání herečky Judit Pecháček (Bárdos). Jejími kolegy budou herci Leoš Noha a Filip Březina. Celé partě potom bude velet David Novotný. Tým kriminalistů doplní státní zástupkyně, kterou ztvárňuje Jitka Schneiderová a soudní lékař v podání Martina Myšičky. 

Kvalitní obsazení herců potom doplnili režiséři Jan Hřebejk a Jiří Chlumský a za kamerou stál Asen Šopov, držitel Českého lva za Film Želary.

Mým úkolem v roli odborného poradce bylo, aby se herci naučili chovat a jednat jako skuteční kriminalisté a aby se naučili ovládat své „herecké“ zbraně. Proto byl součástí přípravy herců na jejich role kriminalistů i střelecký výcvik.

Judit Pecháček, ztvárňuje mladou kriminalistku Janu Šímovou. U této role pro mě bylo nejdůležitější, aby ztvárnila Janu Šímovou tak, aby divák přijal realitu, že ženy kriminalistky jsou a v tomto prostředí se dnes již prostě běžně pohybují.  Povídali jsme si tedy o tom, co ženu na kriminálce drží. Vyprávěla jsem jí o tom, jak si žena musí svůj prostor v mužském prostředí vybojovat. Vyprávěla jsem jí z vlastní zkušenosti, jak takový konflikt ženy v mužském policejním kolektivu vypadá. A hlavně, jak takové ženy kriminalistky žijí svůj soukromý život. Vyprávěla jsem jí, že ženy na kriminálce a u policie celkově, to mají hodně těžké. Je to velice psychicky náročná práce, kterou si člověk chtě nechtě přináší i domů. Říkala jsem jí, že má štěstí, protože v její roli nemá žádného partnera, protože pak by musela ještě stihnout uvařit, vyprat, vyžehlit a udělat s dětmi úkoly. A přitom všem by měla ještě zůstat ženou. Jako ženě mi je role Judit Pecháček velmi blízká, a tak jsem se snažila, aby její role byla přirozená a nikoli vynucená a aby z ní byla cítit ženskost.

Hlavním cílem střeleckého výcviku bylo, aby herci získali ke střelným zbraním respekt. Na střelnici jsem tedy musela společně s kolegy u herců odbourat, že je to jen sranda a velká legrace a naučit je, že když mají v ruce pistoli s ostrými náboji, tak tam sranda končí. Že je to o disciplíně o týmové práci. O tom, že se kriminalisté musí při zákroku spolehnout jeden na druhého. Seznamovali jsme tedy herce s různými postupy. S tím, jak chodit se zbraní, jak ji vytáhnout co nejrychleji z pouzdra a samozřejmě jsme cvičili samotnou střelbu.

A za mě? Všichni byli prostě skvělí.  Naslouchali, měli v sobě pokoru a skromnost. Dlouhé hodiny trénovali a nikdy si na nic nestěžovali.

Jsem ráda, že takový seriál vznikl a já mohla být u toho, a tak mi dovolte pozvat vás na první pondělní večer roku 2023 k televizním obrazovkám, ke sledování prvního dílu.  A začneme pozvolna.

První příběh se bude totiž odehrávat v romantickém prostředí letní jihočeské krajiny, několik kilometrů proti proudu Vltavy nad Českým Krumlovem. Zde, jen kousek od vodáckého tábořiště, bude nalezeno tělo mladé dívky, na jejímž těle bude vyznačen keltský symbol. Keltský symbol na těle mrtvé dívky a její nalezení ráno, po oslavách pohanského svátku slunovratu, jsou závažné indicie. Půjde snad o rituální vraždu, nebo jen někdo využije okolností k zakrytí pravého motivu činu?

Nalákala jsem vás? Snad ano. Budu si přát, aby se vám nová parta kriminalistů dostala pod kůži.


Facebook Instagram
ADSEC – consulting s.r.o.