Kapesní alarm – osobní strážce doma, ale i na cestách

Určitě si ještě vzpomenete, jak došlo při oslavách Nového roku v Kolíně nad Rýnem k obtěžování žen migranty. Svět byl vyveden z míry a zaskočen neschopností kompetentních úřadů na tuto událost adekvátně reagovat. Byli jsme zvyklí na německý smysl pro pořádek, a ten byl najednou pryč. Reakce nepřišla bohužel žádná, ale přišly další případy sexuálního obtěžování. Jak tragicky některé dopadly znáte z médií a není je třeba zmiňovat.

V řadě německých měst docházelo k dalším a dalším sexuálním útokům na ženy. Jak nerozhodné však byly úřady, tak rozhodné byly samy ženy. Bez většího zájmu médií vzniklo v Německu hnutí „#120dB“. Cílem tohoto hnutí je upozorňovat na ženské oběti migrantů. Co ale znamená zmiňovaných 120dB? Na webu jsem se dočetla, že je to symbolika hnutí, která vychází z běžné kapacity osobního bezpečnostního alarmu. Hnutí se postupně rozšířilo do Rakouska a zakladatelky předpokládají expanzi i do dalších zemí, které se potýkají s přílivem migrantů a s tím spojeným nárůstem zločinnosti a násilí na ženách. Hnutí se snaží upozornit na problém, který se jiní snaží bagatelizovat a nevidět jej.

Většina z vás asi o osobních bezpečnostních alarmech nikdy neslyšela a přitom by měl být součástí každé kabelky. Možná se vám může zdát, že vlastnit osobní bezpečnostní alarm je u nás zbytečné. To je ale celkem škoda. Chodíte brzy ráno do práce? Chodíte pozdě večer z práce? Chodíte běhat do parků a na osamělá místa? Chodíte na festivaly a jiné společenské akce? Pak věřte, že osobní bezpečnostní alarm je váš osobní strážce. Je odzkoušený léty praxe a úspěšných použití. Zároveň se jedná o legální a neletální, tedy nesmrtící formu obrany. Osobní bezpečnostní alarmy doporučují policisté i bezpečnostní experti seniorům, ženám, ale i dětem.

Rozhodla jsem se tedy udělat si vlastní test. Stanovila jsem si základní kritéria, která by měl můj osobní bezpečnostní alarm splňovat. Důležitá je pro mě velikost, výdrž baterie, výkon (v tomto případě počet decibelů, které je alarm schopen vyprodukovat a já akceptovat) a hlavně cena. Jak u nás říkáme, zajímal mě především poměr cena a kvalita.

Jak jsem zjistila, osobních bezpečnostních alarmů existuje na našem trhu více druhů. Nechci tady dělat někomu reklamu a někoho zase pomlouvat. Nechci tedy ani psát o množství osobních bezpečnostních alarmů, které bych raději nazvala pouze pseudoalarmy.

Koupila jsem osm osobních bezpečnostních alarmů, které jsem považovala za nejlepší a rozdala je svým kamarádkám, které jsem požádala o pomoc při jejich testování.  Nutno dodat, že ani jedna nebyla z mé prosby vůbec nadšená. Byl to opravdu boj je přesvědčit, ale jelikož to jsou kamarádky, tak mi pomoc přislíbily. Jaké bylo moje překvapení, když mi po několika dnech začaly samy posílat zprávy, telefonovat a psát maily, ve kterých mě informovaly o svých prvních soužitích s osobním bezpečnostním alarmem. Později jsem se dozvěděla, že si takto vyměňovaly informace i mezi sebou.

Měsíc, který jsme si stanovily utekl jako voda a přišel čas na vyhodnocení mého prvního samostatného testu. Uspořádala jsem tedy dámskou jízdu, protože jsem chtěla kamarádkám poděkovat za jejich pomoc a očekávala jsem, že mi alarmy vrátí zpět s patřičným komentářem. Nevrátily mi ale nic. Ani jeden kus. Celý večer byl dokonce úplně jiný. Snad poprvé jsme neřešily módu, účesy ani celebrity. Kamarádky se mi přiznaly, že najednou pochopily mou práci, že už chápou, proč jsem tak opatrná. No a jak ten večer skončil? Musela jsem jim slíbit, že pro ně objednám dalších čtrnáct kusů. Většina je chtěla pro své děti, některé pro své rodiče a některé zase pro své kamarádky. A jak to tak vypadá, konečný počet to ještě není. Zatím je to asi ještě tajemství, ale osobní bezpečnostní alarm dostane jako dárek i přítel jedné z mých kamarádek.

Za mě tedy (prezentuji pouze svůj vlastní názor, protože naše země je plná „bezpečnostních expertů“ a „pseudoexpertů na bezpečnost“ a ti mohou a určitě budou mít jiný názor) mohu doporučit OSOBNÍ BEZPEČNOSTNÍ ALARM KÖNIG o síle 130 decibelů. Jedná se o malý, lehký a snadno přenositelný alarm, který má poutko s kolíkem, kterým je spojen s alarmem. Kolík v tomto případě funguje jako trhací pojistka. Pokud se ocitnete v nebezpečí, vytrhnete z alarmu jedním tahem kolík a tím se spustí siréna o výkonu již zmiňovaných sto třicet decibelů. Vyzkoušela jsem to mnohokrát a věřte, je to hodně, hodně, hodně hlasité pískání. Siréna píská, dokud nevložíte kolík zpět do alarmu. Takto používáte osobní bezpečnostní alarm stále pořád dokola. Při dobrém stavu baterie je to pískání i na několik desítek minut. Já, když jsem to zkoušela, jsem to vydržela třicet minut, déle už ne. A bylo to dlouhých třicet minut, to mi věřte.  

Vy ale nebudete potřebovat třicet minut. Situace, kdy se ocitnete v ohrožení se rozhodují ve vteřinách. Myslím, že kapacita sto třicet decibelů dokáže v několika vteřinách donutit útočníka k útěku nebo vám poskytne čas ke zhodnocení situace a přípravě na její vyřešení. Samozřejmě, pokud budete mít osobní bezpečnostní alarm u sebe, nebo ve své blízkosti, abyste ho mohla kdykoliv použít.

Váha padesát tři gramů a rozměry 105 x 52 x 17 milimetrů mi umožňují nosit můj osobní alarm téměř všude. Nosím ho v kapse kalhot s upevněním kolíku na kalhotovém poutku, v kabelce, nebo na uchu kabelky.

Napájen je dvěma bateriemi, které jsou již uvnitř alarmu. Není potřeba žádná montáž. Můžete jej tedy vybalit a hned začít používat. Pokud bych vám mohla doporučit, vyzkoušejte si několikrát vytrhnout kolík, abyste si na sirénu zvykly. Napoprvé však nezkoušejte alarm v žádném případě v uzavřené místnosti.

Poměr cena kvalita je prostě super a mně velmi vyhovuje.

Ať už si však pořídíte jakýkoliv jiný osobní bezpečnostní alarm, musíte se s ním v každém případě cítit bezpečně.

Neváhejte se na mě obrátit s dotazem. Ráda vám všem odpovím nebo poradím.


Facebook Instagram
ADSEC – consulting s.r.o.