Domácí násilí nás ovlivňuje všechny

Většina lidí se chybně domnívá, že k domácímu násilí dochází jen na okraji společnosti, ale v žádném případě se nemůže dít našim přátelům. Domácí násilí je však nejrozšířenějším porušováním lidských práv na celém světě. Ničí životy, osobní a sociální vazby a stojí nás všechny miliony a miliony korun ročně.

Co je vlastně domácí násilí?

Podle ustálené definice zahrnuje domácí násilí veškeré fyzické, sexuální, psychické nebo ekonomické násilí, ke kterému dochází v rodině nebo domácnosti, mezi bývalými nebo současnými manželi nebo partnery, bez ohledu na to, zda má pachatel stejné bydliště jako oběť.

Domácí násilí nezahrnuje pouze psychické a fyzické, ale také sexuální násilí. Problematika se zároveň nedotýká pouze žen, ale také mužů.

Domácí násilí má mnoho obětí

Domácí násilí vede ke zmatku, osamělosti, zoufalství, depresi, chronickým, ale i zdravotním potížím a pracovní neschopnosti.

Děti, které zažívají domácí násilí v jakékoli formě, jsou automaticky oběťmi. Důsledky jsou vědecky prokázané a lze je vidět v tom, že jeden ze tří teenagerů již ve svém partnerství zažívá násilí.

Domácí násilí bývá rozpoznáno příliš pozdě

Informace od mnoha poškozených hovoří samy za sebe. Domácí násilí je rozpoznáno vždy příliš pozdě. 

Domácí násilí nezačíná bitím, ale láskou

Většina vztahů, kde došlo ke zneužívání nezačíná násilím, ale líbánkami. Většina postižených se nikdy necítila tak milovaná žádným mužem. Romantické večeře, intenzivní hovory plné komplimentů. Mnoho postižených popisuje svého násilníka jako velkého milence i po rozchodu, alespoň na začátku.

Když mluvím s lidmi o partnerském násilí, scénář je téměř vždy stejný. První otázka je „Žila jsem se stejným mužem?  Vždyť byl mužem mých snů, perfektní, spřízněná duše.“

Velká láska tvoří později rámec pro vnímání a snahu porozumět chování partnera. I když si v určitém okamžiku oběť uvědomí, že se vysněný muž stal jejich noční můrou, převládá u nich stále naděje na šťastný konec. Jsou přesvědčeny, že za vším, co udělal, jak jim ublížil, je to stále muž, do kterého jsem se předtím zamilovaly.

Láska je slepá

Láska je základem vztahu a určuje vnímání a myšlení partnera. Nikdy by si nemyslela, že by jí její partner mohl úmyslně ublížit. 

V případě násilí a zranění je připraven se omluvit za své chování z důvodu pracovního vypětí, potíží se šéfem, stresu nebo jiných příčin mimo partnerství.  Pokud prohlásí, že to, co se stalo je nedorozumění, ona mu věří. Ani ho nebude žádat, aby změnil svoje chování. Spíše bude hledat způsoby, jak ho v budoucnu nedráždit nebo naštvat. Pokusí se mu porozumět.

A až bude příště útok intenzivnější, bude stále mužem, ke kterému je vázána velkou láskou. Dobré vzpomínky zastíní pozdější chování. Vedou však k rostoucí toleranci negativního chování a ke zvýšení limitu toho, s čím se chce vyrovnat. Postižení jsou stále přesvědčeni o lásce svého partnera, i když jeho činy nepochybně vyjadřují pohrdání, neúctu a nenávist.

… a jaký je účel?

Někteří z těchto násilníků jednají strategicky, s velkou péčí a vědomě předstírají, že jsou muži snů. Získané informace používají cíleným způsobem a partnerka je doslova nalákána slibem, že všechna její přání budou splněna. Záměrně vytvářejí dojem, že jsou profesionálně úspěšní a finančně bohatí. Dluhy nebo další existující vztahy jsou utajeny.

Partner je idealizován a partnerka věří v jedinečnost a velkolepost nového partnerství. Bez ohledu na to, zda se jedná o vědomé představení nebo oslavu nerealistických vztahů, cítí hluboké spokojení a opakovaně se sama utvrzuje v tom, že našla velkou lásku, jedinečné partnerství a něco velmi zvláštního. Její nový partner jí znovu a znovu říká, že „Nikdy jsem nevěřil, že najdu někoho jako ty.“, „Nikdy jsem nic takového nezažil.“, „Poprvé v mém životě chci zestárnout s někým jako jsi ty.“ „Mí přátelé říkají, že mě nikdy neviděli tak šťastného.“

Cesta ven: poznat svou hodnotu, zajistit si podporu, najít si nové útočiště

Postižení lidé často přemýšlí, jestli to všechno, co prožili bylo jen jedno velké divadlo. Bez ohledu na to, že s nimi bylo manipulováno cíleným způsobem, je důležité si uvědomit, že štěstí, které zažili, nebylo skutečné. Uvědomit si, že partner není princem snů na bílém koni, ale muž, který jim způsobil četná zranění, je obvykle bolestivý proces. Čím větší je škoda, tím vzácnější jsou vzpomínky na šťastné dny. 

„Může si za to sama“

Bohužel stále ve společnosti převládá názor, že si ženy za jim způsobené násilí mohou samy. Agresorovo chování prý vyprovokovaly svým chováním, oblečením a v případě znásilnění pak také nedůrazným odmítnutím. Tato naprosto mylná představa obětem celou situaci jen ztěžuje. Oběti se bojí odsouzení ze strany policie, rodiny, ale i blízkých. V takové situaci je přitom nezbytné oběti poskytnout maximální podporu.

Poznat svou hodnotu

Nikdy nenív pořádku, aby oběti někdo ublížil nebo hrozil, že ji ublíží. Nejlepší věc, kterou může oběť v této situaci udělat, je získat podporu, která ji pomůže naplánovat cestu k bezpečí. Spojení s přáteli nebo rodinou může připomenout, kdo oběť je a jak moc ji ostatní milují a starají se o ní. 

Zajistit si podporu

Rozhodnout se opustit situaci, kdy se oběť cítí v nebezpeční, může být těžké a děsivé. Pokud je to možné, promluvte si s někým, komu důvěřujete, například s rodinou, sourozenci, přítelem, poradcem nebo specialistou. 

Najít si nové útočiště

Organizace Rosa, která poskytuje poradenství a provozuje azylový dům pro oběti domácího násilí, například zřídila kontaktní místo v nákupním centru na Zličíně. Podle Zdeny Prokopové může být pro oběti domácího násilí cesta na nákup jediným únikem z domova.

Solidarita, neustálé povzbuzení a prožívání úspěšných příběhů ostatních postižených dávají odvahu a sílu, aby konečně ukončily spirálu násilí. Vzájemná emoční podpora a výměna osvědčených znalostí motivuje a doprovází postižené na jejich cestě k sebeurčenému, nenásilnému, zdravému a aktivnímu životu. 

Najděte si nové útočiště

Útočiště je místem, kde můžete zejména hledat dočasné ubytování. Pomohou vám s plánem na dlouhodobější ubytování. V útočištích jsou obvykle k dispozici i další služby, včetně právního poradenství, emoční podpory, praktické pomoci (jako je jídlo a oblečení) a dobré bezpečnosti.

Aplikace Bright Sky

Obětem domácího násilí a jejich blízkému okolí pomáhá ve Velké Británii aplikace Bright Sky. Nadace Vodafone ČR ji letos přizpůsobila i pro české uživatele a je zdarma ke stažení do mobilních telefonů. Kromě Česka a Británie bude aplikace uvedena také v Irsku, Itálii, Maltě, Portugalsku a Rumunsku. Aplikace Bright Sky dokazuje, že technologie jsou v krizových momentech klíčové. Toho jsou jasným příkladem i aplikace Záchranka nebo Echo, které díky podpoře Nadace Vodafone lidem zvyšují osobní bezpečnost.

Garantem české verze aplikace Bright Sky je centrum pro ženy ROSA, které obětem domácího násilí v Česku pomáhá již od roku 1993. Za posledních 5 let se na organizaci obrátilo osobně přes 8000 žen a prostřednictvím telefonické krizové pomoci téměř 19 000 obětí násilí.

Mobilní aplikace Bright Sky umožňuje uživatelům po zadání oblasti, směrovacího čísla nebo momentální polohy vyhledat nejbližší pomoc. Marie Vavroňová, ředitelka organizace ROSA, centrum pro ženy k tomu dodává: „Když ženy potřebují pomoc, často nejsou ve stavu, aby někde něco hledaly. Aplikace s kontakty, kam se ve svém regionu obrátit, bude určitě užitečná.“

Zůstaňte v kontaktu s rodinou nebo dobrým přítelem

Zeptejte se důvěryhodného člena rodiny nebo přítele, pokud s nimi můžete zůstat při práci na dalším postupu.

Pokud jste vystaveny domácímu násilí, nebojte se požádat o pomoc

Pokud došlo ke zranění nebo sexuálnímu napadení, kontaktujte nejbližší zdravotnické zařízení. Pokud se cítíte v nebezpečí, promluvte si s policií. Jsou tady, aby vás ochránili.


Facebook Instagram
ADSEC – consulting s.r.o.