Herečka Pavla Beretová, jako šéf mordparty aneb Místo zločinu Ostrava – nový krimiseriál, který vychází ze skutečných případů

Již v pondělí nasazuje Česká televize do záplavy nekonečných detektivních seriálů ze své vlastní produkce krimiseriál Místo zločinu Ostrava.

Měla jsem to štěstí, že jsem díky producentovi Martinovi Froydovi a scénáristovi Martinovi Bezouškovi mohla při tvorbě tohoto třináctidílného seriálu působit jako odborný poradce.

Česká televize se patrně drží současného moderního trendu a do role šéfky mordparty obsadila ženu. Major Emu Grodskou ztvární herečka Národního divadla Pavla Beretová. Já osobně s tím problém nemám a jestli je pro filmování atraktivnější, že ženy velí, tak proč ne. Pro mě je daleko důležitější, že divák přijme realitu, že ženy kriminalistky jsou a v tomto prostředí se prostě pohybují.

Když jsem se seznamovala s její rolí, věděla jsem, že Pavla Beretová bude hrát ambiciózní šéfku kriminalistů. Manželku soukromého detektiva Bolka a matku školáka Adama. Jejími podřízenými kolegy budou kriminalisté, herci Stanislav Majer, Karel Dobrý a mladý herec Štěpán Kozub. Naopak Pavel Kříž, který hraje jejího nadřízeného, se vůbec netají tím, že ženy na kriminálce nemají co dělat – „Neber si to osobně, já proti tobě nic nemám. Jenom to, že jsi ženská. Ty já na prvním oddělení prostě nechci.“

S herečkou Pavlou Beretovou jsem se poprvé setkala v Praze na Kavčích horách. Vzhledem k tomu, že nejsem televizní maniak, znala jsem ji pouze jako snachu Jiřího Bartošky z filmu Teorie tygra. Na naše setkání přišla drobná, sportovně oblečená „holka“, která vypadala, že nejde pro ránu daleko a hned jí bylo všude plno. Samozřejmě přišla s černou kříženkou Leeloo, která jí doprovází téměř všude. Když jsem se potom od ní dozvěděla, že je rodačka z Ostravy, kde jsem já sama trávila své policejní mládí, hned jsem věděla, že Pavla bude hodně svá.

Většinu času jsme si povídali o tom, co to je, co ženu na kriminálce drží. Zajímalo ji, zda si žena musí svůj prostor v mužském prostředí vybojovat. Jak vypadá takový konflikt ženy v mužském policejním kolektivu. Jak takové ženy žijí svůj soukromý život.

Vysvětlovala jsem jí, že ženy na kriminálce a u policie celkově, to mají hodně těžké. Je to velice psychicky náročná práce, kterou si člověk chtě nechtě přináší i domů. Říkala jsem jí, že přitom bude muset jako Ema Grodská stihnout uvařit večeři pro svého seriálového manžela Bolka a syna Adama. Udělat s ním úkoly, vyprat a vyžehlit. A přitom všem by měla zůstat ženou (smích).

Sama v jednom z rozhovorů na podobný dotaz později Pavla Beretová odpověděla: „Vždycky, když jsem se mezi muži cítila jako žena nekomfortně, dělala jsem tu chybu, že jsem se snažila být drsná a naoko se dostat na jejich úroveň. Dnes si myslím, že je to strašně nesprávná cesta. Navíc to stejně vůbec nefunguje, ženský dar je v něčem úplně jiném.“

Měla jsem radost, když jsem ji slyšela na prezentaci nových pořadů České televize hovořit o tom, že se při našich schůzkách dozvěděla spoustu zajímavých věcí, že pochopila, jak specifické prostředí a druh života to je a sama, že by spoustu situací sama asi v reálu neustála.

Později jsem se ještě potkala s Pavlou Beretovou a jejím kolegou Karlem Dobrým na střelnici, kde bylo mým úkolem společně s našimi instruktory připravit oba na akční scény v tomto krimiseriálu. Nechci zde popisovat zbytečně co a jak jsme nacvičovali. Předám tedy opět slovo Pavle Beretové, která pro Blesk pro ženy uvedla: „Byli jsme na střelnici a potkali jsme se tam s pánem, který dělá protiteroristický výcvik. Byla jsem tam s Karlem Dobrým, který to tam vysázel, všechno trefil do černého. Já jsem se s tím potýkala trochu víc. Seznamoval nás s různými postupy, s tím, jak chodit se zbraní, takže tohle máme za sebou a bylo to velice zajímavé. Získala jsem velký respekt k těmhle věcem. Člověk si pořád říká, že je to sranda, a já k tomu občas přistupuji trochu ledabyle a všechno je legrace, protože mám vtipkování moc ráda, ale člověk, když má ostré náboje ve zbrani, tak tam sranda trochu končí.“  

Za sebe jsem tedy ráda, že takový seriál vznikl a já mohla být u toho. Při svých setkáních s Pavlou Beretovou jsem se snažila najít cestu, aby její role major Emy Grodské byla přirozená a nikoli vynucená a aby z ní byla cítit ženskost.

Na závěr mi tedy dovolte vás všechny pozvat již v pondělí, 6. ledna ve dvacet hodin k televizním obrazovkám, ke sledování prvního dílu Krásné světlo, nového kriminálního seriálu Místo zločinu Ostrava. Budu si přát, aby se vám Pavla Beretová, jako major Ema Grodská dostala pod kůži.  


Facebook Instagram
ADSEC – consulting s.r.o.