„Motýlci“ – Patria, Minerva a María Teresa

25. listopadu si každoročně připomínáme Mezinárodní den za ukončení násilí páchaného na ženách, který je dnem OSN. Cílem tohoto dne je zdůraznit otázku násilí páchaného na ženách a dívkách a vyzvat k přijetí dalších opatření proti tomuto násilí. Od roku 1981, kdy se tento den stal celosvětovým, pořádají různé organizace pro lidská práva každoročně od 25. listopadu rozsáhlé iniciativy, která zahrnují 16 dnů aktivit a které jsou zakončeny 10. prosince na Mezinárodní den lidských práv.

25. listopad byl vybrán na počest sester Patrie, Minervy a Maríe Teresy Mirabal, tří politických aktivistek z Dominikánské republiky, které byly uneseny, znásilněny a brutálně zavražděny v roce 1960 na příkaz diktátora Rafaela Trujilla a kterým se říkalo Las Mariposas (Motýlci).

Násilí páchané na ženách je nepřijatelné. Podpořte tedy úsilí toto násilí ukončit.

Ukončení násilí páchaného na ženách a dívkách není krátkodobým úsilím. Vyžaduje trvalé úsilí od nás všech. Ukázat, že tyto snahy přinášejí výsledky, je nejlepší poctou všem poškozeným ženám.

Podpořte tedy symbolicky tento den motýlkem nebo srdíčkem u našeho příspěvku na Facebooku – Bezpečnost žen nebo na Instagramu – bezpečnost_zen.


Facebook Instagram
ADSEC – consulting s.r.o.