Jak se vypořádat v dnešní době se stresem?

Výjimečná doba si žádá výjimečné činy

Dneska nechci psát nějaké moudré poučky. Naše země prochází těžkým obdobím, kdy na poučky není čas ani nálada. Dnes máme naopak možnost, ověřit si již získané poznatky v praxi.

Chci vám napsat něco o stresu, a o tom, jak můžeme pomoci, aniž si to možná uvědomujeme.

Stres je dnes všudypřítomný. Jedni prožívají stres ve svém zaměstnání. Jsou to ti, kteří dnes stojí v první linii a vedou skutečnou bitvu proti nepříteli, který není vidět, který je však o to víc nebezpečnější a záludnější. Nepřítel, který ohrožuje naše zdraví, který začal ovlivňovat naše životy a činnosti. Záměrně žádnou profesi nejmenuji, protože nechci na nikoho zapomenout. To by mě mrzelo. Všichni, opravdu všichni si totiž zaslouží naši úctu a poděkování. 

Druhá část prožívá nejistotu z budoucnosti. Mimořádná doba přinesla zavírání výrobních provozů, strach o zaměstnání a omezila náš pohyb. Najednou nemůžeme do restaurací, kin, divadel. Nemůžeme ke kadeřníkovi, na kosmetiku. Činnosti, které pro nás byly do dneška naprosto běžné, jsou najednou vzdálené, nedosažitelné, a jen velice těžko se s touto situací vyrovnáváme.

Ani si to neuvědomujeme, ale jedná se o spojené nádoby, protože se stresovými situacemi se musí umět vyrovnat obě skupiny.

Jak se tedy dnes se stresem vyrovnat?

Buďte aktivní

Asi nejlepší je samozřejmě cvičení. Váš stres sice nezmizí, ale určitě sníží emoční intenzitu, kterou cítíte. Vyčistí vaše myšlenky a umožní vám klidněji se vypořádat s vašimi problémy.

Ale pojďme dnes cvičení nahradit tím, že pomůžeme jiným.

Pomáhat lidem, kteří jsou ve stejné, ale možná i horší situaci než my, má přeci smysl. Čím více dáváme, tím odolněji a šťastněji se budeme cítit sami. Nejde ani tak o dobrovolnictví, ale o každodenní laskavost. Může to být cokoliv. Někdo se pustil do šití roušek, někdo se snaží pomáhat seniorům a někdo třeba ve svém krámku nabízí pracovníkům integrovaného záchranného systému kávu a čaj zdarma. Může to být ale i něco malého. Namalujte obrázek, napište vzkaz na „zeď“, pošlete fotografii s věnováním, poděkování. Cokoliv, co těm našim hrdinům dodá sílu jít dál. Určitě ve svém okolí někoho takového znáte.

Neznáte?

Nevadí, tak to pošlete třeba kamarádce, která určitě někoho takového zná nebo prostě poděkujte někomu cizímu.

Tím, že budete aktivní, začnete nad svým stresem přebírat kontrolu.

Přijměte věci, které nemůžete změnit a převezměte nad stresem kontrolu

V životě vždy existuje řešení problému. Pokud zůstanete pasivní a pomyslíte si, že s problémem nemůžete udělat nic, váš stres se zhorší, protože pocit ztráty kontroly je jednou z hlavních příčin stresu a nedostatku pohody.

Změna obtížné situace není vždy možná. Omezení pohybu platí pro všechny, a s tím nic nezměníme, ale právě proto se tedy zkusme soustředit na věci, které máme pod kontrolou. Pokud tedy máme být doma, nemůžeme s tím udělat nic, ale můžeme určitě pomáhat. 

Akt převzetí kontroly je zásadní součást nalezení řešení, které uspokojí nejen vás, ale i vaše okolí.

Stanovte si tedy cíle

Stanovení cílů a výzev, ať už v zaměstnání nebo doma, pomáhá budovat důvěru. I to vám tedy pomůže vyrovnat se se stresem.

Spojte se s lidmi

Podpora kolegům, přátelům a rodině vám usnadní překonat nejen potíže, ale pomůže vám vidět věci jinak. Určitě je ve vašem okolí někdo, kdo se jako malé kolečko velkého stroje stará o naše zdraví, o naši bezpečnost, ale i o to, abychom měli každé ráno na stole čerstvé pečivo, abychom si ho měli kam dojít koupit Spojte se tedy s těmito lidmi.

Pokud se s lidmi nespojíte, nepoděkujete, nepopovídáte si i o jejich problémech, nikdy nezažijete pocit podpory.

Aktivity, které běžně děláte s přáteli, dnes můžete dělat pro přátele, ale i pro cizí lidi. A jakákoliv činnost, kterou dnes pro ty známé, ale i neznámé uděláte, a která možná na jejich tváři vyloudí v té jejich nepřekonatelné únavě úsměv, vás určitě uspokojí a jim pomůže. Je to totiž vynikající prostředek proti stresu.  Možná právě ten úsměv na neznámé tváři pomůže najít řešení problémů.

Zkuste být pozitivní

Zkusme si na konci každého dne napsat tři věci, které jsme udělaly dobře nebo za které jsme vděční.

V této tolik složité době hledejme pozitiva v životě a věci, za které jsme vděční. Mysleme na ty, kteří mají spánkový deficit, kteří nemají čas se najíst, kteří nemají možnost být se svými blízkými.

Lidé totiž, ne vždy oceňují, co mají. Pokusme se být tedy pro ty druhé sklenicí napůl plnou, namísto napůl prázdnou.


Facebook Instagram
ADSEC – consulting s.r.o.